Návštěva sesterské školy v Trutnově

18.12.2011 18:25

 

14.12. 2011 jsme navštívili sesterskou Střední odbornou školu podnikatelskou Trutnov, s.r.o. Program byl velmi bohatý. Nejdříve jsme si vyslechli písničky Karla Kryla v recitálu jeho bratra, Jana Kryla. Jan Kryl je skladatel, textař, hudebník, zpěvák a technik. V době totality psal básničky „do šuplíku“ a teprve po Karlově smrti byl představen na festivalu „Dny pro Karla Kryla“ blízko Kroměříže jako básník. Pořad se skládal z recitace vlastních básní, z písniček Jana i bratra Karla Kryla a z vyprávění o rodině, poměrech minulého režimu, z kritiky současných poměrů v našich médiích a také z vyprávění o cestování a potřebě studia cizích jazyků.

Program pokračoval putovní výstavou Příběhy bezpráví - Cesta ke svobodě. Výstava přibližuje životní osudy osobností i obyčejných lidí, kteří se neváhali zapojit do ilegálního boje s komunistickým režimem tehdejšího Československa. Lidé, jejichž portréty byly vystaveny, našli výjimečnou sílu k odporu proti komunistickému bezpráví. Někteří z nich byli členy ozbrojených protistátních skupin, jiní pracovali pro tajné služby demokratických zemí nebo vyráběli, distribuovali letáky či na protest proti stavu společnosti zvolili nejkrajnější možnost a spáchali protestní sebevraždu. A výstava nezapomněla ani na ty, kdo vzdorovali na poli kulturním: vydávali samizdaty, působili v občanských iniciativách, pořádali manifestace, organizovali petice. Za svůj postoj a aktivity byli všichni odsouzeni a uvězněni, mnozí za ně dokonce zaplatili životem.

Odpoledne bylo věnováno sportovnímu zápolení. Hradečtí a trutnovští studenti si změřili síly ve floorbale, volejbale a badmintonu.

Děkujeme moc paní ředitelce Pěnčíkové za prima nápad, perfektní organizaci a starostlivost o nás.